20.2.08

Het meesterschap van een tovenaar

Ik ben een fan van Harry Potter. Ik zal het maar duidelijk maken nog vóór ik een letter schrijf over het weliswaar voorspelbare (hoewel...), maar daarom niet minder indrukwekkende einde van de zevendelige boekenreeks.

In het laatste deel van de reeks (Harry Potter and the Deathly Hallows - ik verkies de Engelse versie) gaat de nu meerderjarig geworden Harry met zijn beste vrienden Hermione (in de Nederlandse vertaling Hermelien) en Ron op zoek naar de ontbrekende stukken uit de puzzel. Hij zal zo onder meer het graf van zijn ouders bezoeken, geconfronteerd worden met de Deathly Hallows (in Nederlandse vertaling - de relieken van de dood - klinkt de titel lang niet zo dramatisch als in het Engels) en een paar keer ternauwernood ontsnappen aan Voldemort.

Het is jammer dat het boek het laatste exploot is van deze geweldige tovenaar, omdat het wellicht het beste boek in de reeks is. J.K. Rowling geeft blijk van een gerijpt vakmanschap. Ik meen me te herinneren dat ze onlangs in een interview zei dat ze eigenlijk nu pas klaar was om goeie boeken te schrijven. Tja...

Dat meesterschap zie je alleen al in de omvang van de boeken. Hoewel het risicovol is om je boeken van een reeks telkens langer en langer te maken, is dat bij Rowling geen bezwaar. De eerste Harry Potter uit 1997 telt een dikke 300 blz. De laatste is dubbel zo lang, maar ook dubbel zo leuk om te lezen. Rowling kan vertellen, en daar hebben we in deze armzalige tijden best wel nood aan. Als geen ander weet ze uit te weiden over een onooglijk detail dat later in het verhaal doorslaggevend blijkt te zijn. Tegelijk zet ze hier en daar de lezer op het verkeerde been.

In die evolutie zit ook de grote verdienste van J.K. Rowling. Je kunt je vragen stellen bij de enorme hypes van de opeenvolgende boeken, maar Rowling is er door de evolutie in haar schrijverschap toch maar in geslaagd om de laatste tien jaar een nieuwe generatie te leren lezen. En nu maar wachten op de volgende Rowling, in alle betekenissen van het woord. Iets met kabouters of zo?

Labels: , , ,