19.9.05

Ampel-Koalition of Jamaica-Koalition

De Duitse verkiezingen hebben een paar prachtige nieuwe woorden opgeleverd. De woorden in de titel verwijzen naar de mogelijkheden die er zijn voor een nieuwe coalitie: ofwel een rood-geel-groene Ampel-Koalition, ofwel een zwart-geel-groene Jamaica-Koalition.

De eerste mogelijkheid verwijst naar een samengaan van socialisten (rood), liberalen (in Duitsland zijn zij de geeltjes) of groenen. Als ik de Duitsers één raad mag geven: vooral niet doen... Het Belgische experiment in die richting bleek al gauw te verzanden in een knipperlichtcoalitie. Wie zei er ook alweer: "Je begint met paars en voor je het weet eindig je bont en blauw"?

Ook die fameuze tweede mogelijkheid lijkt slechts een ideetje dat gelanceerd werd na een Jamaicaanse party met de nodige jointjes. De drie partijen van een dergelijke rasta-coalitie lijken niet echt geneigd met elkaar in zee te gaan.

Over één ding zijn de commentatoren van de Duitse kwaliteitspers het eens: het duurt liefst niet te lang voordat er een nieuwe Duitse regering is. En wie weet wordt dat - ondanks de tegenstellingen op dit moment - wel een monstercoalitie van CSU en SPD. Maar wie wordt dan Bundeskanzler(in)?

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

11:10 p.m.  

Een reactie posten

<< Home