16.4.05

Belgisch hoger onderwijs scoort beter in "affordability" dan in "accessibility"

EPI (Educational Policy Institute) publiceerde zopas een studie over affordability en accessibility in het hoger onderwijs (titel rapport: Global Higher Education Rankings. Affordability and accessibility in comparative perspective).

Bij affordability komt Vlaanderen op een eervolle 4de plaats uit (na Zweden, Finland en Nederland). Franstalig België komt twee plaatsen verderop. Qua studiekosten zit het dus wel redelijk snor in ons koninkrijkje.

Wat betreft accessibility (toegankelijkheid) scoren we veel lager: op 13 onderzochte landen eindigt België (ditmaal als geheel) 12de. Het is overigens wel eigenaardig dat in één en hetzelfde rapport eerst een onderscheid gemaakt wordt tussen Vlaanderen en Wallonië, en daarna niet meer. Erg logisch lijkt me dat niet, maar goed. We zullen er dan maar van uitgaan dat de verschillen tussen Vlaams en Franstalig hoger onderwijs bij toegankelijkheid ook niet al te groot is, zeker?

We leren verder uit het rapport ook nog dat 41% van de studenten alleen woont, dat ruim de helft van het vrouwelijk geslacht is (53,4%) en dat bijna 2/3 van de studenten werkt tijdens de studies (63%).

(Link rapport via Snelnieuws)