12.1.06

Mary-gate

Wel, wel, de VRT-topman doet een paar krasse (maar o zo rake) uitspraken over de concurrentie en het spel zit op de wagen.

Nochtans zijn de oprispingen van Tony Mary niet nieuw en moet je het optreden van de Vlaamse regering eerder zien als een krampachtige poging om de VRT opnieuw in een politieke houdgreep te klemmen. Dat Mary dat niet ziet zitten, siert de man. Dat hij daarbij man en bal speelt, ook. Hij wordt anders toch niet gehoord. Wat is er bovendien mis met een bedrijfsleider, die zijn succesvol bedrijf probeert te vrijwaren van ontoelaatbare externe inmenging? Het lijkt wel alsof elk idee van Mary tegenwoordig keihard wordt afgeschoten: njet digitale cultuurzender, njet bilaterale onderhandeling tussen overheid en VRT (zonder - consulterende - inmenging van buitenaf). Probeert het establishment zichzelf op die manier te beschermen? Bang van vernieuwingen? Dat de VMMa ook nog eens de Knack (Roularta is niet alleen uitgever van Knack, maar ook mede-eigenaar van de VMMa) inzet om na te trappen, geeft wel het nadenken over hoe het Vlaamse medialandschap echt in elkaar zit.

Ik zie de VRT nog niet geconsulteerd, laat staan vertegenwoordigd, als VTM in de etalage wordt gezet als één of andere Amerikaanse of Australische mediatycoon een offer you can't refuse doet.