22.7.05

Waarom Jan Ullrich nooit nog de Tour zal winnen

Ook de Tour gevolgd? Geen overdonderende, spetterende, beklijvende Ronde dit jaar, maar toch een aantal dingen geleerd. Ik wil hierbij al een prognose voor volgend jaar doen:
  • in 2006 zal Ullrich ook de Tour niet winnen. In wat allicht zijn laatste Ronde zal worden, zal hij naar jaarlijkse gewoonte zichzelf (en vooral ook zijn ploegmakkers) in de vernieling rijden. Niemand zal nog voor Jan willen rijden, ontgoocheld zal hij van de fiets stappen en diezelfde fiets in één moeite aan de wilgen hangen. Voor hem allicht de beste keuze. Immers: hij mist beroepsernst, koersdoorzicht en grinta, drie onontbeerlijke eigenschappen voor potentiële rondewinnaars. Zijn winst in de Ronde van 97 mag dan ook als een eenmalige toevalstreffer gezien worden.
  • Als hij gespaard blijft van ziekte of ongeval, wint Ivan Basso de Ronde 2006. Basso was dit jaar de enige die nog een beetje in de buurt van Armstrong kon blijven. Jammer van zijn mindere prestatie in de openingstijdrit en in de eerste bergrit, of hij was dit jaar al dicht bij de eindzege geweest. Of moeten we er toch nog op hopen dat hij morgen een fabelachtige tijdrit rijdt en Armstrong en iedereen in het verlies rijdt.
  • De groene trui is volgend jaar voor Tommeke. Met vijf ritzeges. Nadat hij al Milaan-San Remo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en het Belgisch kampioenschap heeft gewonnen. En voordat hij voor de tweede opeenvolgende keer wereldkampioen wordt. Een mens mag dromen...