2.5.06

Rund um den Henninger Turm

Eigenlijk is er maar 1 echte Duitse wielerklassieker. Sedert 1962 rijden de profrenners elk jaar op de dag van de arbeid in Frankfurt hun rondjes rond de Henninger-toren. Henninger is een plaatselijke brouwerij, die sedert het begin van de klassieker haar naam met de wedstrijd heeft verbonden. Dat heeft hen duidelijk geen windeieren gelegd: als Henninger al bekend is buiten Duitsland, dan heeft dat in de eerste plaats te maken met de jaarlijkse wielerwedstrijd.

Tijdens de editie van gisteren waren gisteren de Duitsers - ondanks een goeie prestatie - nu eens niet aan het feest. Drievoudig winnaar Erik Zabel werd pas vierde; spurter-concurrent Danilo Hondo werd derde. De tweede plaats werd ingenomen door Duits kampioen en wonderkind Gerald Ciolek (nog niet eens 19 jaar). Dit jaar ging een Italiaan met de hoofdruiker lopen: ronderenner Stefano Garzelli won de spurt bergop.

En de Belgen? Het is al van 1992 geleden dat nog een landgenoot won. Toen was Frank Van Den Abeele (ken je hem nog?) de snelste. Maar misschien is het volgend jaar aan de vijfde van dit jaar: Björn Leukemans.

Overigens: Grootste Sportbelg Eddy Merckx kon ook deze wedstrijd (uiteraard!) winnen, al was het maar 1 keer, in 1971. Maar echt verbazingwekkend is dat niet, want dat jaar won hij zowat 1 wedstrijd op 2 waaraan hij deelnam - o.m. de Omloop Het Volk, Milaan-San Remo, Luik-Bastenaken-Luik, de Tour, de Ronde van Lombardije en het WK. Tommeke heeft dus nog werk...