16.10.06

Moenaert-city

Dat Brugge, die scone, de volgende zes jaar dezelfde burgervader krijgt, wekt geen verbazing. Dat hij een klassieke tripartite op poten probeert te zetten om dat te doen, wel. Wat gebeurt daar allemaal?

De CD&V van burgemeester Moenaert heeft de verkiezingen in Brugge gewonnen. Vooraf had hij zich al min of meer uitgesproken voor een coalitiewissel. Hij zou de Sossen inruilen voor de partij achter de vrouw-met-de-rubberen-handschoen. Na de verkiezingen bleek echter dat zijn voorkeurskandidaat-medebestuurder een serieus pakje slaag had gekregen. Weg droom van Mercedes Van Volcem, zo leek het. Dan toch maar verderdoen met de socialisten, zo leek het.

Maar dat was zonder Moenaert gerekend. De lijsttrekker van de tsjeven is zodanig uitgekeken op zijn samenwerking met Landuyt (de sterke rode man achter de schermen) dat hij – ondanks de uitslag – de rooms-rode coalitie niet wil verderzetten. En om zijn frustraties te botvieren (dixit Moenaert in de media), zet hij dan maar een tripartite op, zodat de socialisten minder mandaten (en dus minder macht) hebben. Fraai is het allemaal niet, en blijkbaar stelt geen van de tenoren zich de enige vraag die telt. Of dat de gemiddelde Bruggeling ten goede komt?

Afspraak over zes jaar, dan maar?