7.5.07

Waarheid

Hij kan het goed verkopen. Zijn boodschap is verbluffend eenvoudig. Zijn redenaarstalent adembenemend goed. Voormalig next president of the United States Albert Gore Jr. is geen wetenschapper die het klimaat bestudeert, maar wel een toegewijde redenaar die weet waarover hij spreekt. Gore doet dat met zoveel vuur en zo’n overvloedig en overweldigend wetenschappelijk bewijsmateriaal, dat hij je meesleept in zijn boodschap. Dat hij persoonlijke uitstapjes maakt over het ongeval van zijn zoontje en over zijn zus die stierf aan kanker, komt ons Europeanen wat melig over. Maar voor één keer raad ik iedereen aan om over die Amerikaanse pathetiek heen te kijken.

An inconvenient truth – want daarover hebben we het inderdaad – is wellicht niet de beste film aller tijden, maar wel de film die op zeer korte tijd een grote impact heeft – en nog zal hebben – over hoe we nu leven – en nog zullen gaan leven: als het van Gore afhangt, is Anders Gaan Leven is heus geen voorbijgestreefd ideaal. Gore schopt the nation een geweten – dat hij daarbij ook the world inpalmt, is mooi meegenomen.

En hoewel de film op anderhalf uur tijd een verpletterend beeld schetst van de ecologische toestand van onze planeet, zit er ook hoop in. Met de woorden van Gore: “Sommige mensen ontkennen en blijven ontkennen, anderen gaan van ontkenning recht naar ontreddering. Maar er ligt nog een derde weg tussen. We kunnen er iets aan doen.”

Direct na de filmvoorstelling op school heb ik alle elektrische apparaten uitgeschakeld. Ook het lampje van mijn pc-scherm zal vanaf nu uitgaan als ik dat ding uitschakel. Lang geleden dat een film nog zo’n directe impact had op mijzelf. En dat zal dan wel de bedoeling geweest zijn, zeker?

Labels: , ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

14-12-2006 reeds op e-gedacht gezet.
Passito gewacht op de film tot hij gratis bij de Humo zat?
Beter laat dan niet, maar we zijn het eens: het is een wervende film.
Kris

10:58 p.m.  

Een reactie posten

<< Home