23.8.07

Bescheiden blijven

De formatieopdracht van voetbalcoach René Vandereycken schijnt momenteel beter te lukken dan die van Yves Leterme. Ondanks de communautaire spanningen, als we het Laatste Nieuws mogen geloven. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat die krant zich compleet verkijkt op zogenaamd sensationeel nieuws.

Kijk, als het goed is mag het ook gezegd worden. Wat de Rode Duivels gisteren tegen Servië op de mat legden, mocht er – zeker in de eerste helft – zeker zijn. Vandereycken heeft met zijn jonkies een gok gewaagd om het tij te keren, en het schijnt hem nog gelukt te zijn ook. De inbreng van pakweg Moussa Dembele en Kevin Missalas kon het publiek bekoren. Vooral die laatste is een spits om te koesteren. De wijze waarop men hem in Rijssel gestaag aan het kneden is, doet alleen maar hopen dat Missalas nog minstens twee-drie jaar bij de Noord-Fransen blijft voetballen. Missalas beseft bovendien op een gezonde manier dat hij eerst maar eens in Rijssel moet bewijzen waar hij als voetballer staat. Hopelijk blijft hij met datzelfde realisme aan zijn carrière werken.

Ik hoop dat Vandereycken en zijn jonkies de kans krijgen om te groeien naar het WK van 2010, of zelfs het EK van 2012, zodat we de verloren generatie van Emile Mpenza en andere Van Buytens het liefst zo snel mogelijk aan de kant kunnen laten.

Eén kanttekening echter bij de wedstrijd van gisteren: de reactie van iemand van de bond (ik weet niet meer precies wie, maar het was gisterenavond net na de wedstrijd) die met een aplomb van “zie-je-wel-ik-heb-het-toch-altijd-gezegd-dat-we-goed-bezig-waren” kwam verkondigen dat het Belgische voetbal weer leeft dankzij de inspanningen van de bond, doet niet alleen de wenkbrauwen fronsen. De opmerking is ook totaal misplaatst. Kevin Missalas bij voorbeeld is bijna letterlijk weggejaagd bij de jeugd van Standard Luik. Gelukkig heeft hij in Rijssel wel de jeugdopleiding gekregen die zijn talent verdiende. En Rijssel ligt bij nader order nog altijd niet in België (tenzij dat met een volgende Europese staatshervorming zou veranderen, natuurlijk). De Belgische nationale ploeg teert met andere woorden op de inspanningen van en de begeleiding door de buitenlandse clubs. Of dat een wissel op de toekomst biedt? De Belgische Voetbalbond blijft best bescheiden...

Labels: ,