29.4.05

Spelling voor de happy few

Toen we tijdens de middagpauze zoals gewoonlijk in de lectorenkamer zaten te keuvelen over de dingen des levens, werd ook het actuele spellingprobleem aangekaart.

Een collega-germanist merkte toen verstandig op (zoals bijna enkel collega-germanisten dat kunnen): "De spellingregels zijn eigenlijk gemaakt voor 10% van de taalgebruikers. Dat zijn de deelnemers aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De helft van de taalgebruikers kan na veel zweten en zwoegen redelijk goed overweg met de regels. Onder hen zijn nog veel kijkers van het Groot Dictee. De overige 40% kan het geen moer schelen of je nu paardenbloem dan wel paardebloem schrijft. Zij weten zelfs niet dat er zoiets bestaat als het Groot Dictee."

En velen onder hen zullen ook gelukkig zijn.

2 Comments:

Blogger Maarten Cannaerts said...

Da's een terechte bedenking:
docenten zitten vaak op de kap van studenten die niet weten of iets met d, t, dt, of zonder iets is, of studenten die weigeren hoofdletters te schrijven, maar aan de andere kant vermoed ik dat 95 procent van het docentenkorps de drie laatste spellingswijzigingen niet kent (ondergetekende inclusief - was er eens niet iets met panne(n)koeken of zo?)

1:06 p.m.  
Anonymous Geert said...

He, Maarten, 't is inderdaad pannenkoek; pan heeft maar één meervoudsvorm (pannen). In dat geval schrijf je pannenkoek, dus met tussen-n in het eerste deel van de samenstelling.

9:36 a.m.  

Een reactie posten

<< Home