25.6.06

WK 2006 Woord van de dag: Köbi

Eén van de opmerkelijkste figuren van het hele WK is de Zwitserse bondscoach Jakob "Köbi" Kuhn. De 62-jarige Kuhn leidde zijn land al naar het EK 2004, maar beleeft op deze wereldbeker zijn moment de gloire. Je kan deze minzame man het best omschrijven als een Zwitserse mengeling van Guy Thys en Aimé Antheunis: vaderlijk vrienschappelijk, streng als het moet, altijd gedreven.

Onder Kuhn plaatste het Zwitserse team zich dus voor het WK. En dat is des te opmerkelijker, omdat Kuhn sterspeler Hakan Yakin niet in zijn elftal opnam. Zijn principe is oerdegelijk: een elftal is een ploeg en geen verzameling sterspelers. Hoewel die aanpak in het begin fel werd becommentarieerd en bekritiseerd in de Zwitserse pers, verstomde de kritiek van zodra de resultaten er waren: via een barrageduel hield hij Turkije uit de eindronde. Die prestatie bezorgde hem vorig jaar trouwens de titel van Zwitsers trainer van het jaar.

De Zwitserse voetbalkoorts scheert hoge toppen dezer dagen. Ik hoorde gisteren op de Duitse televisie dat je in Zwitserland T-shirts kan vinden met als opschrift: Ich bin auch ein Köbi. Mocht het niet lukken met Duitsland, waarom dan niet Zwitserland?

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister!