24.2.06

Duitsers en Olympia

Duitsers en Olympia: het blijft een heerlijke combinatie. Niet alleen bij het rodelen geven de Duitse commentatoren van jetje, ook bij andere disciplines is het geweldig om de Duitsers commentaar te horen geven. Zo was de ARD-commentator van dienst voor het kunstrijden op de schaats (in het Duits uiteraard in één handig woord: Eiskunstlauf) een zeer enthousiaste man, die in vervoering geraakte bij de minste gelukte sprong en sprongencombinatie. Bij de mannen heeft hij me ook nog en passant een nieuwe uitdrukking geleerd. Hij was er na de latere Russische winnaar Evgeni Plushenko zo zeker van dat we de nieuwe olympische kampioen aan het werk hadden gezien dat hij zei: “Das Ding ist durch.” Mooie uitdrukking, moet ik zeker onthouden.

Overigens hebben de Duitsers alle redenen om leidenschaftlich commentaar te geven. Ze staan op dik twee dagen van het einde van de Spelen eerste in de medaillestand: Duitsland won tot nog toe maar liefst 9 gouden, 10 zilveren en 5 bronzen medailles. En ze hebben nog twee dagen.

Tot slot: de Duitse televisie heeft naar goede gewoonte kosten noch moeite gespaard om de Spelen te coveren. Ze zenden bijna “rund um die Uhr” uit, afwisselend via ARD en ZDF. ZDF zendt bovendien ook nog eens de Spelen via Livestream uit. Terwijl ik dit schrijf, ben ik trouwens online naar de reuzeslalom bij de vrouwen aan het luisteren/kijken. Onthou dit maar voor de Wereldbeker voetbal die er in juni aankomt. Deutschland über alles, ook op mediagebied.