14.2.06

Wetten, dass..? bestaat 25 jaar

We gaan het vandaag nu eens niet over Valentijn hebben, zie. Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat op het Duitse tweede net ZDF Wetten, dass..? van start ging. Die 14de februari 1981 modereerde Frank Elstner een live-show die voor die tijd zonder meer revolutionair was. Duitser hebben het wel altijd gehad voor live-shows, maar dat waren er dan wel van het type Musikantenstadl en Prins-Karnavalverkiezingachtige toestanden. Het format was zo'n reusachtig succes, dat hij ook in het buitenland werd verkocht (o.m. in het Nederlandstalig gebied: Wedden, dat met Jos Brink).

Het format Wetten, dass..? is ontsproten aan de koker van de eerste moderator (Frank Elstner), die het idee kreeg toen hij aan zijn Luxemburgse keukentafel zat. Hij belde meteen de chef-entertainment op van ZDF. Drie uur later stond die bij Elstner thuis. En enkele maanden later ging Wetten, dass..? voor de eerste keer live. Die eerste keer legde de show de fundamenten voor een aantal tradities die tot op vandaag nog altijd bestaan:
  • het was één van de bestbekeken shows; dat blijft tot op vandaag zo (telkens 12-13 miljoen kijkers).
  • Wetten, dass..? liep de eerste keer 40 minuten uit; ook dat is tot op vandaag een constante. Daar worden ook telkens grappen over gemaakt. De leukste is wel die van enkele jaren geleden, toen er op het scherm onderaan verscheen: "der Thomas ist noch nicht soweit, er braucht noch ein bisschen Zeit." (Thomas - Gottschalk, de huidige moderator - is nog niet klaar, hij heeft nog wat tijd nodig; in het Duits klinkt die rijm zo mooi)
  • De uitspraak Topp, die Wette gilt; het waren waarschijnlijk mijn eerste woorden Duits die ik zelf goed kon uitspreken.
Tot op heden heeft het programma drie moderatoren gekend. Bedenker Frank Elstner hield het goed zes jaar vol, voordat Thomas Gottschalk voor de eerste keer de fakkel overnam. Toen Gottschalk het in 1992 voor bekeken hield, nam Wolfgang Lippert over. Die laatste kon echter de schwung van deze live-show niet volledig dragen en de kijkcijfers begonnen te tanen. In 1994 maakte de nu 55-jarige Gottschalk zijn comeback. Hij is tot op vandaag de gevierde presentator van de show, die ongeveer om de zes weken wordt uitgezonden.

Er zijn in de loop van die 25 jaar ook wel enkele schandaalmomenten geweest. Zo herinner ik me dat er ooit 1 van de kandidaten bedrog heeft gepleegd (ik kan me geen ander bedrog meer voor de geest halen, maar wel die ene): hij wedde dat hij de kleur van kleurpotloden enkel aan de smaak kon herkennen. Voor die weddenschap werd hij geblinddoekt, maar hij maakte zich na zijn gewonnen weddenschap bekend als de hoofdredacteur van een of ander obscuur tijdschriftje. Met zijn redactie had hij gewed dat hij makkelijk bedrog kon plegen. Bleek dat de man zijn blinddoek niet goed ophad en zo de kleuren kon herkennen.
Een ander heikel moment was het bezoek van Take That. Op het hoogtepunt van hun roem gedroeg de bende onder leiding van Robbie Williams zich zo arrogant, dat ze letterlijk bijna het decor afbraken: schoenen in de zetel, snoepjes gooien naar het publiek en meer van dat fraais.

Overigens zou Frank Elstner ooit de paus hebben uitgenodigd als gast. Die wou via een live-verbinding met het Vaticaan wel meedoen, maar Elstner weigerde dat omdat hij vreesde dat nogal wat sterren dat voorbeeld zouden volgen. In een interview in 2004 beschouwde Elstner dat als één van de grootste fouten in zijn lange en succesrijke carrière.

Tot de spectaculairste weddenschappen behoren ongetwijfeld de valschermspringer die op 4500 meter uit een heteluchtballon springt om er op een hoogte van 1500 meter weer in te landen. Of de mannen die het wiel vervingen van een op twee wielen rijdende auto. Ze hadden daar exact 400 m de tijd voor, want na 400 meter stond er een muur. En voor Nederlandse en Vlaamse kijkers is zeker de stunt met de vrachtwagen op de vier bierglazen bekend. Het gebeurde overigens meer dan eens dat succesvolle weddenschappen in het buitenland overgedaan werden. Vandaag al exact 25 jaar, dus.