19.5.08

Deal

"Bod van 45 miljoen euro is te weinig", zo las ik vandaag in de krant. De voorzitter van de Profliga, tevens voorzitter van verliezend bekerfinalist AA Gent, Ivan De Witte, had samen met de hele Profliga op meer gehoopt. Op minstens 50 miljoen. Dat roept toch enkele vragen op.

Natuurlijk draait de sportverslaggeving nog altijd heel vaak rond voetbal. Maar gelukkig zien we meer en meer andere sporten opduiken in pakweg Sportweekend of het Sporza-aanbod op zondagnamiddag. Dat is alleen maar een goeie zaak voor die sporten. Dankzij de povere kwaliteit van het vaderlandse voetbal is bij voorbeeld het veldrijden er de laatste jaren alleen maar populairder op geworden. Om nog maar te zwijgen over het buitenlandse voetbal.

Maar helaas zijn de heren van de Profliga zich niet bewust van de veranderende situatie. Ze willen boter bij de vis. (De laatste keer dat iemand een vette vis heeft geëist, is het ook slecht afgelopen. Maar bon, dat is een ander verhaal.) Blijkbaar mag over Koning Voetbal niet te denigrerend gedaan worden en mogen er ook geen al te kritische vragen gesteld worden: de storm van protest bij zelfverklaarde voetbalfans na kritische geluiden bij de tragische dood van Sterchele was daarbij een triest hoogtepunt. Eerlijk gezegd: drie dagen voor een topwedstrijd om drie uur 's nachts over de snelweg razen na een avondje stappen, ik zie het pakweg Sven Nys nog niet te snel doen.

Ze willen dus minstens 50 miljoen euro. Weet je wat ik nu stil hoop? Dat alle media hun bod intrekken. Of misschien nog beter: dat de media een deal afsluiten met de Profliga mét een resultaatsverbintenis. De Rode Duivels moeten zich plaatsen voor de volgende WK-eindronde, er moeten minstens een aantal Belgische toppers in de Belgische competitie aantreden, de tweederangsbuitenlanders mogen opstappen, de clubs investeren het geld rechtstreeks in jeugdbeleid, de trainingsarbeid wordt nauwelettend bestudeerd, trainers moeten een diploma halen. Enfin, ik noem maar wat. En als de resultaten er niet zijn, dan is dat zeer jammer: geen resultaat, geen centen.

De tering naar de nering heet zoiets. Maar of ze dat bij de bieders of bij de Profliga doorhebben?

Labels: ,