5.5.08

Boek: Henna op je huid (Dirk Bracke)


Stekenaar Dirk Bracke is wat je noemt een gevierd jeugdauteur. Met Henna op je huid bewijst hij - nogmaals - dat dat geen toeval is. Het verhaal van de vijftienjarige Touria begint vrij traditioneel als dat van een Marokkaans tienermeisje dat zich moet onderwerpen aan de wil van de mannen in haar familie.


Maar gaandeweg blijkt de uiterlijke en innerlijke verscheurdheid van Touria: moet ze zich kleden zoals haar Vlaamse vriendinnen (met een - kort - rokje en een topje) of moet ze toch maar alles bedekken en haar hoofddoek dragen? Onder die oppervlakkige vragen schuilt een veel diepere: hoe kan ze het beste zichzelf zijn?


Die zoektocht naar zichzelf én naar haar plaats in haar omgeving is verrijkend voor Touria én voor haar omgeving. Bracke slaagt er wonderwel in om het verhaal van het Marokkaanse meisje te vertellen zonder belerend over te komen voor deze of gene strekking. Zijn realistische stijl - op het droge af - nodigt uit tot nadenken over elk standpunt. Al is het einde - zonder in detail te gaan - er misschien toch net iets over. De boodschap is in elk geval aangekomen.


Dirk Bracke, Henna op je huid, Davidsfonds, 2005.

Labels: , , ,