14.4.08

Heb ik iets gemist?

Boonen is back,” zo kopte de Metro vandaag. Boonen back? Is hij weggeweest, dan? Ik begrijp de commentaren van de laatste dagen eerlijk gezegd niet zo goed. De Balense spurtbom zou de voorbije 24 maanden geen wedstrijd van betekenis gewonnen hebben. Wat dan met pakweg de E3-prijs vorig jaar (toch nog altijd een Vlaamse topkoers, wie dem auch sei) of de Groene Trui in de Tour 2007 (het hoogst haalbare voor een spurter)?

Je moet je niet vergissen. Boonen was vorige week al goed. Enkel een sublieme ploegmaat hield hem van de zege. Wie het zich riskeerde om in de achtervolging te gaan op Volderke, kreeg Boonen op zijn wiel. Dat hij Flecha en Nuyens niet ging terughalen, komt wellicht omdat hij de tijdrijdercapaciteiten van De Volder goed inschatte.

Natuurlijk stond Tom Boonen onder druk. Maar daar leek hij zich voor en tijdens de helleklassieker niet aan te storen. Flecha, Pozzato, Van Summeren, O’Grady, Hoste, Nuyens, hij heeft ze gisteren echt allemaal bijna letterlijk uit de wielen gereden. Om dan met zijn sterkste wapen – de spurt – genadeloos af te rekenen met zijn murw gereden vluchtgezellen. Faut le faire op dat moment.

De druk om een tweede Groene Trui of wereldtitel wordt daarmee iets draaglijker, al legt Boonen in interviews nu al de lat bijzonder hoog voor de regenboogstrijd van dit najaar. En als ’t voor nu niet is, dan zal het wel voor een andere keer zijn. Net zoals bij die andere kampioen. Net zoals bij Sven Nys.

Labels: , ,