7.4.08

Boek: Problemski Hotel (Dimitri Verhulst)


De achterflapschrijver heeft het over een "uiterst humoristische aanklacht op het scherp van de snede" en gebruikt daarmee wellicht het understatement van de eeuw. Problemski Hotel van Dimitri Verhulst is geen humoristisch boek waarvan je bulderend van het lachen over de vloer rolt. Het is wel een sarkastisch boek. Zo eentje dat behoorlijk blijft nazinderen.

Nochtans is het verhaal van Bipul Masli, de persfotograaf die Verhulst in zijn boek laat opdraven, niet echt wereldschokkend. Niet het verhaal zelf, wel de manier waarop het verteld wordt, grijpt een mens naar de keel. Omdat de zinnen recht uit het hart komen - Verhulst weet waarover hij het heeft, hij verbleef in december 2001 een tijdje in een asielcentrum om de verhalen van de asielzoekers op te tekenen. Omdat de verhalen zo herkenbaar zijn. Omdat je onwillekeurig toch moet lachen om een cynische woordspeling of om een spitse kanttekening bij de soms onbegrijpelijke (Belgische) asielprocedure. Omdat sarkasme een overlevingsstrategie is, net zoals de dagelijkse verkiezing van de "klootzak van de dag".

Verhulst wikt en weegt elk woord. Geen enkel woord is teveel. Geen enkel te weinig. Zelfs het feit dat hij de grap over de penislengte bij onze zwarte medemens twee keer vertelt, heeft wel degelijk zijn betekenis. En bij het stukje dat verwijst naar de titel van het boek, trekt hij nog eens alle registers open: de Lovely Planet's Guide Problemski Hotel. Voor de ultieme survival...

Dimitri Verhulst, Problemski Hotel, Uitgeverij Contact, 2003.

Labels: , , ,