21.4.08

Idee voor nieuw schoolboek

Beste uitgeverij

Ik las onlangs in de Standaard dat schoolboeken de clichés bevestigen. Want, zo zegt het bewuste artikel in de Standaard, wanneer schoolboeken het over het Zuiden hebben, gaat het meestal om zwarten in hutjes. En een gezin bestaat typisch uit met elkaar getrouwde mama en papa en (liefst) twee kinderen. Hoe verzinnen die auteurs het toch...

Om aan al die clichés een divers antwoord te bieden, heb ik het volgende voorstel voor een nieuw cursusboek Nederlands. Ik zou de lessen opbouwen rond verhalen van een gezin-van-de-21ste-eeuw. De hoofdpersonages heb ik grosso modo al in het hoofd:
  • de "vader", Jos (45), is niet de papa van de vijf kinderen die er wonen. Hij is een alcoholverslaafde ex-gedetineerde, die minstens bij drie verschillende vrouwen kinderen heeft. Onlangs heeft hij zich bekeerd tot Scientology. Ondanks het feit dat hij regelmatig zijn vrouw slaat, is hij volgens zijn reclasseringsambtenaar op de goeie weg.
  • de moeder, Anaïs (47), heeft dus vijf kinderen. Haar ex-man (de vader van drie kinderen - de twee andere kinderen zijn "ongelukjes" bij een losse scharrel) heeft haar verlaten omdat hij zich geout heeft als homo. De moeder is een topmodel en loopt regelmatig nog modeshows in Parijs en Milaan. "Vader" en moeder zijn niet gehuwd, maar wonen samen met een samenlevingscontract.
  • Hassan (20) is de altijd depressieve oudste broer van het gezin. De stille jongen van de familie. Studeert verder. Of zit aan de drugs. Daar ben ik nog niet uit. Hij zweert dat hij nooit zal trouwen, of zelfs nooit aan en relatie zal beginnen.
  • Jean-Louis (19) is de tweede zoon. Hij heeft een relatie met een 20 jaar oudere vrouw, met wie hij wil gaan samenwonen.
  • Dochter Katja (17) heeft het net uitgemaakt met haar vriend, van wie ze zwanger is. Ze zal in de loop van het (leer)boek een nieuwe liefde ontmoeten en op het einde trouwen met haar vriendin. Ze is een overtuigde moslima.
  • De tweeling Nico en Tine (15) zijn echt wel een speciaal geval. Ze zitten op school in dezelfde klas, studeren heel goed en willen graag dokter worden.
Volgens mij zal zowat iedereen zich kunnen terugvinden in één van de personages. En mochten de personages niet volstaan, dan kunnen we nog altijd terugvallen op een aantal standaardsituaties die de gezinsleden meemaken: een ontmoeting tussen Jos en zijn reclasseringsambtenaar, een gesprek tussen Anaïs en één van haar vele minnaars in Parijs, een afscheidsbrief van Hassan, het verhoor van Jean-Louis (nadat hij opgepakt is bij een vechtpartij met de rooms-katholieke (bijna) ex-man van zijn vriendin), het sms'je waarme Katja het uitmaakt met haar lief.

Over Nico en Tine valt bijna niks interessants te vertellen, omdat ze zo braaf zijn. Je zou ze misschien op reis kunnen laten gaan. Naar Afrika. Of ze dan toch maar laten meedoen aan een stichtelijk televisieprogramma als Temptation Island of Undercover Lover?

Wat denken jullie? Zou dit een beetje beantwoorden aan de hedendaagse diversiteit? Geef toe: het cliché van het kneuterig gezellige gezinnetje van de gehuwde mama en papa met twee kinderen is voor eens en voor altijd verdwenen. De kinderen zullen zich eindelijk weer thuis voelen in een leerboek.

Indien jullie akkoord gaan met dit scenario, dan stel ik voor dat we binnenkort even samenzitten om de punten, de komma's en de financiële details te regelen. Ik kijk alvast uit naar jullie ongetwijfeld positieve feedback!

Met vriendelijke groeten

Geert De Cubber

Labels: , ,