9.1.07

Fanmeile

Het Duitse woord van het jaar ligt eigenlijk in de lijn van de verwachtingen. Immers, als er de voorbije zomer één land intens meeleefde met het WK voetbal, dan was het toch wel het gastland. Het wekt dan ook geen verwondering dat het Wort des Jahres uit de ruime context van dat WK komt: Fanmeile.

Met Fanmeile worden de openbare plaatsen bedoeld waar (voetbal)fans (zonder toegangskaartjes) samenkwamen om de wedstrijd samen op een groot scherm te volgen. Liep de wedstrijd goed af - en voor de Duitsers was dat inderdaad meestal het geval -, dan was de Fanmeile meteen het toneel van een spontaan volksfeest.

De bekendste Fanmeile was de Berliner Fanmeile. Die was te situeren in de Straße des 17. Juni. Aanvankelijk dacht men dat daar zowat 100.000 mensen zouden op afkomen, maar naarmate het WK vorderte en de Duitsers het beter en beter deden, werd ook de mensenmassa groter en groter: toen Duitsland de achtste finale tegen Zweden speelde, moesten de ordediensten de Fanmeile afsluiten. Naar schatting 750.000 (!) mensen volgden daar de wedstrijd.

Wie het woord voor het eerst gebruikt heeft, of waar het vandaan komt, is mij niet helemaal duidelijk. Wikipedia vermeldt in die context dat Fannmeile zou afgeleid kunnen zijn van Bannmeile (verboden zone), maar is daar zelf niet zo zeker van. Iemand een idee? Als ik het hoor/lees, laat ik het weten.

Labels: , ,