24.9.07

Bedenkelijk

Moedig God en klein Pierke aan om ideeën te spuien, neem uit die hoop ideeën het beste en breng dat op de markt. Simpeler kan een format bijna niet zijn. En toch vind ik De Bedenkers een beetje een gemiste kans om ook het concept van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen onder de aandacht te brengen. Uiteindelijk zou het toch mooi zijn dat een programma dat gesponsord wordt door Flanders DC (anders gezegd: gemaakt wordt met uw en mijn belastingsgeld) van de gelegenheid gebruik maakt om de strengste criteria te hanteren met betrekking tot duurzaamheid.

Daarom kunnen we het alleen maar toejuichen dat een filosoof-uitvinder de kans krijgt de economische haalbaarheid van zijn alternatieve energievoorziening te bestuderen.

Daarom ook vind ik het absoluut niet kunnen dat er ook maar in de verste verte aan gedacht wordt om concepten of producten naar de volgende ronde te laten, waarvan je weet dat ze de afvalberg zullen vergroten. Alle wegwerptoestanden of dingen die apart verpakt aangeboden worden, zouden al bij voorbaat moeten geweerd worden (zelfs al is dat onder het mom van “het leven van alledag makkelijker te maken”). Daar moet eigenlijk zelfs niet over nagedacht worden. Weg dus met pakweg de apart verpakte ijsbollen of de wegwerpzolen. Ik hoop dat de - voor het overige: eerbiedwaardige - jury deze blunder in de volgende ronde toch nog rechtzet.

Onze kinderen zouden het ons oneindig kwalijk nemen, mochten we zelfs maar overwegen om dit op de markt te brengen.

Labels: ,