11.10.07

Al eens aan groene energie gedacht?

Het was een eerder onbeduidend berichtje op het radionieuws en in sommige kranten: de CREG verwacht dat er volgend jaar al problemen zullen zijn met de elektriciteitsvoorziening. Op zich is het gegeven van stroomonderbrekingen - tenminste als we bezig blijven op de manier waarop we nu bezig zijn - een zo goed als wetenschappelijk vaststaand feit. Voor de conclusie gaat de CREG echter wel zeer kort door de bocht. Zij stellen een even simpele als (maatschappelijk en ecologisch) verwerpelijke oplossing voor: voer dure stroom in (uit het buitenland) en hou de vervuilende kerncentrales langer open.

Beste mensen van de CREG en zeer geëerde politici, mag ik als leek eens een weldoordachte suggestie doen? Een vroegere baas van me heeft ooit eens gezegd: Every crisis is an opportunity.

Welaan dan: ik weet niet of jullie al eens gehoord hebben van duurzame ontwikkeling of duurzame energievoorziening... Laten we met zijn allen de investeringen in groene energie versnellen (dat vergt ook maar vijf minuten politieke moed), zodat we het tekort kunnen opvangen. En mijn gezond boerenverstand zegt dat het dan zelfs mogelijk moet zijn om een energieoverschot te hebben, en niet langer een -tekort.

(En zie, er zijn er nog die dankzij een stevige portie gezond boerenverstand tot dezelfde conclusie komen als ik... op basis van dezelfde gegevens)

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Frank Bombeke said...

Ecopower heeft een eigen klimaatscenario en legt dat volgende weken voor aan zijn coöperanten in Mechelen, Hasselt en Gent. In Gent op donderdag 18.10 om 19.30 in Koninklijk Atheneum Voskenslaan 60, 9000 Gent.

Het sleutelwoord in het Ecopower-scenario is decentrale electriciteitsproductie (5 MW per gemeente), zo veel mogelijk uit hernieuwbare energie, geflankeerd door energiebesparing (50 %).

Frank Bombeke
coöperant Ecopower cvba

12:02 a.m.  

Een reactie posten

<< Home