2.10.07

Duurzaam ondernemen: het kan

Ik lees net het volgende berichtje in de Standaard:

Ecover, de producent van ecologische was- en schoonmaakproducten uit Malle,
is vandaag/dinsdag onderscheiden als meest duurzame onderneming in Vlaanderen.
De award ’Duurzaam Ondernemen’ wordt, in de aanloop naar Open Bedrijvendag,
toegekend aan een bedrijf dat zich onderscheidt door haar aandacht voor het
sociale aspect van ondernemen en de zorg voor het milieu. Ecover zegt bij elke
investering rekening te houden met de duurzaamheid van het materiaal.
Leveranciers worden gescreend op sociaal, ethisch en ecologisch vlak. In 1992
bouwde Ecover de eerste ecologische fabriek ter wereld.

Kijk, dat vind ik nu fijn aan Ecover. Ze zijn op geheel eigenzinnige wijze de (moordende) concurrentie aangegaan in één van de meest vervuilende sectoren die er zijn: die van de waspoeders en kuisproducten. Al vijftien jaar slagen ze erin om stand te houden - meer nog: om hun marktaandeel stelselmatig uit te breiden. En je zult geen grote reclamecampagnes zien of horen. Ook dat is een bewust onderdeel van hun - jawel - duurzame manier van ondernemen.

(Aan al mijn studenten marketing) Dat is nog eens een uitdaging! Kies een sector uit die heel vervuilend is, die massa's geld en aandacht heeft voor dure reclamcampagnes en waar de concurrentie moordend is. Ga vervolgens voor een ecologisch alternatief en bouw je bedrijf op een duurzame en verantwoorde manier uit. De tijd is er rijp voor.

(Aan de makers van De Bedenkers) Misschien moeten we hierover ook eens een ondernemerswedstrijd over houden. Houden jullie het in gedachten voor een tweede reeks, als die er al zou komen? Voor inspiratie kunnen jullie misschien eens op bedrijfsbezoek gaan bij Ecover.

Labels: ,