4.6.08

EK 2008: een eigenzinnige voorbeschouwing

Jacob – Köbi – Kuhn. Kent u hem nog? De oude bondscoach van de Confederatio Helvetica heeft aan zijn vrouw moeten beloven dat hij er na het EK mee stopt. Alleen als hij haar daarna meenam op wereldreis, en alleen dan, mocht hij voor de laatste keer “zijn” Zwitsers coachen in het EK, dat in hun voor- en achtertuin wordt gespeeld. Meteen is Zwitserland voor mij ook favoriet in groep A. En hoewel enkele sterkhouders er na het geslaagde WK mee ophielden, kan Kuhn toch rekenen op een sterke kern in de breedte. Namen als Senderos, Hakan en Frei zullen liefhebbers van de Champions League niet onbekend in de oren klinken. Rising star Eren Derdiyok, die tijdens het EK pas 20 wordt, zou wel eens de verrassing van het tornooi kunnen worden. De aanvaller van Basel weet de weg naar het doel namelijk vrij makkelijk te vinden.

In groep B gaat mijn interesse uiteraard uit naar Duitsland. Meer dan ooit begint de Mannschaft als de gedoodverfde favoriet aan het tornooi. De huidige bondscoach Joachim Löw mocht na het Sommermärchen van 2006 – Duitsland speelde in eigen land weliswaar een fantastisch WK, maar kon het jammer genoeg niet winnend afsluiten – het roer overnemen van Jürgen Klinsmann. Hij hoopt uiteraard dat hij op het tornooi-elan van zijn voorganger kan voortgaan. Benieuwd of Löwi het oude voetbalgezegde van Johan Cruijff nieuw leven kan inblazen: “voetbal duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.”

Groep C is een zeer moeilijke groep. Nederland, Italië en Frankrijk bezitten alle drie de kwaliteiten om het ver te schoppen. Toch zou de lachende vierde wel eens Roemenië kunnen zijn. Het Roemeense nationale voetbalteam bereikte kwartfinales op het WK 94 en het EK 2000, maar zakte daarna als een pudding in elkaar. Onder leiding van coach Victor Piţurcă timmerden de Roemenen gestaag aan de weg. Pittig detail: de Roemenen plaatsten zich o.m. door een felbevochten 1-0 zege tegen… Nederland.

Uittredend kampioen Griekenland is ingedeeld in groep D. Toch denk ik niet dat de Rehhagel-boys de winaarstrofee meenemen naar het land van Olympia. In deze groep gaat mijn aandacht vooral naar de Zweden – al zullen bepaalde familiebanden daar niet echt vreemd aan zijn. Volgens mij hebben de Zweden dit jaar echt wel een ploeg om Europees kampioen te worden. De ster van dit EK zou wel eens Inter-spits Zlatan Ibrahimovic kunnen worden. Samen met middenvelder Ljungberg en keeper Isaksson vormt Ibrahim de ruggengraat van het Zweedse EK-team.

De Zweden zijn er in elk geval op gebrand om een sterke prestatie neer te zetten. Dat Denemarken tot nog toe het enige Scandinavische land is met een Europese titel op zijn palmares, ligt bij veel Zweden zwaar op de maag. Wij hebben dat ook met de Nederlanders. Het verschil met de Zweden is dat zij het EK mogen spelen, en wij niet. En of het er voor ons ooit nog van komt?

Labels: , , , ,