17.2.05

Wat is het verschil tussen "haartooi" en "snit en naad"?

Deze middag geluncht in de BaraBass, het stamcafe van de DLO-ers. We hadden die lunch te danken aan onze overwinning op de DLO-kwis eind vorig jaar.
Vanavond zal het een ander paar mouwen zijn: naar halfjaarlijkse gewoonte wordt er een contactmoment georganiseerd. Studenten kunnen dan met hun ouders naar school komen om hun resultaten te bespreken. Ook al komen de laatste jaren steeds minder ouders mee, toch is het altijd een moment om naar uit te kijken, al was het maar om te weten uit welke 'struik' die deze of gene student komt. We zullen vanavond wat dat betreft alvast een paar verhalen rijker zijn.
Het brengt mij ook naadloos op wat er eens gebeurd is tijdens een infodag. Toen vroeg iemand wat het verschil was tussen de opleidingen "haartooi" en de opleiding "snit en naad" (twee opleidingen die overigens nu helemaal niet meer worden aangeboden op school). De informatieverstrekker van dienst legde het toen heel simpel uit: "Snit en naad, dat is knippen en naaien; en haartooi is alleen knippen."

Foute mail wordt reünie

Een ex-collega van me had per ongeluk een mailtje van een andere ex-collega geforward naar nog een andere ex-collega met cc naar de eerste ex-collega (Kun je nog volgen?). Wat volgde was een kettingreactie van updates: langzamerhand werden adressen van andere ex-en toegevoegd, telkens met hun life-story van de laatste twee jaar. Zo kwam maandag ook bij mij die bewuste mail terecht met ondertussen updates van 5 of 6 ex-collega's. Ik heb uiteraard ook mijn (up-)duit in het zakje gedaan. En zo werd een menselijke fout een online reünie (ik moet eigenlijk zeggen: wordt, want de updates blijven binnenkomen.

8.2.05

Rookvrije horeca

Niet dat we graag een "gezondheidspolitie" zouden willen opdringen, maar als die verstokte rokers toch met geen argumenten te overtuigen zijn om de sigaret te doven op een fuif of op café, dan maar de harde actie: graag een rookvrije horeca, heren en dames ministers.

Voor iedereen die de volksgezondheid (en de eigen gezondheid) genegen is: tekenen, die petitie!

De horeca moet zich trouwens geen zorgen maken. Allicht zullen er mensen afhaken om op café te gaan, maar tegelijk zullen er meer mensen terug op café gaan omdat er geen stank hangt. En ze moeten bedenken: dat is nog niet zo erg, als een café zonder bier.

3.2.05

Schnappi, das kleine Krokodil

Het is een echte rage geworden in de Duitstalige internetwereld (tussen twee haakjes: Duits is de tweede taal op het internet, na het Engels). Het kinderliedje Schnappi, das kleine krokodil, heeft zich de afgelopen weken o.m. via een speciale Schnappi-mp3-speler (SchnappiPlayer) razendsnel verspreid en is nu ook aan een carrière bij de gewone platenboer begonnen.
Het Duitse kinderliedje is ontsproten aan het brein van Iris Gruttmann, die in Duitsland vooral bekend is door het kinderprogramma Sendung mit der Maus. Gruttmanns zevenjarige nichtje Joy zingt het liedje.

De krokusvakantie gaat beginnen, de skivakanties dus ook. Wedden dat na Anton ook Schnappi populair wordt bij ons? Als Deutschlehrer kunnen we het eigenlijk alleen maar dromen...

2.2.05

Language blunders

Nog een mooie verzameling blunders in alle talen.
http://www.bbc.co.uk/languages/community/lost_words/italian_21.shtml

Lean back and enjoy...

Examens

Zo elk half jaar zijn er altijd weer die festiviteiten, die men ook wel eens examens pleegt te noemen. Zeker in juni gaat er ook in de media wel eens aandacht uit naar die arme studenten, die door de onverbiddelijke examinatoren op de rooster worden gelegd.
Eigenlijk mag men ook gerust eens aandacht hebben voor de arme examinator, die - ruimdenken als hij per definitie is - de wildste theorieën leest/hoort. Vooral taalleerkrachten moeten meer dan eens hun wenkbrauwen fronsen bij het horen van nieuwe grammaticale structuren of nieuwe woordenschat. Trendsetter was ongetwijfeld de peetvader van de Pfaff-familie, al wordt hij heden ten dag door menig student overtroffen. Je zou bij het horen/lezen van zoveel fraais zelf beginnen twijfelen aan bepaalde woorden en/of bepaalde taalstructuren. Want de studenten mogen dan al hun hersens pijnigen op de te kennen leerstof en de te kunnen vaardigheden, voor examinatoren is het soms toch ook een intellectuele marteling om de examens fluks door te komen.