27.3.07

Chinees gezegde

Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan.

Fantastisch, toch?

Labels: , ,

26.3.07

Geen excuses

Door de recente nederlaag van het fanion-elftal staan de Rode Duivels nu waar ze thuishoren: op een vijfde stek, ruim achter veel betere voetballanden als Polen, Finland, Portugal en Servië, en net voor de zogenaamde voetbaldwergen uit Kazachstan, Armenië en Azerbeidzjan. Net voor het Oost-Europese voetbal van de uiteengevallen Sovjetstaten, die – als het op voetbal aankomt – traditioneel gelinkt worden aan grauwe en versleten stadions, corrupte zakenlui en hopeloos slaapverwekkend voetbal. Daar kunnen we ondertussen in België ook wel van meespreken: men denke hierbij aan de Heizel (waar niet meer mag gespeeld worden), aan Ye (die wellicht vrijuit zal gaan, omdat…) of aan de vaderlandse competitie (die qua stand dan wel spannend is, maar voor de rest ook niet veel soeps is).

En weet je wat het beste van al is? De reacties na de match. Om te gieren van het lachen. De Portugezen zouden de wereldvoetballers zomaar voor het rapen hebben, Van Buyten zou door opkomende migraine de bal niet gezien hebben (bij zijn zoveelste noodlottige blunder). Wellicht maakte de onvolprezen Aimé Antheunis op een onbewaakt moment ooit de enig juiste analyse: “Ge kunt van een ezel geen koerspaard maken, he.”

Gelukkig zijn er nog Tom Boonen en Philippe Gilbert. Gelukkig zijn er nog Justine Henin en Kim Clijsters. Gelukkig zijn er nog Tia Hellebaut en Kim Gevaert. Gelukkig zijn er nog sporters die wel leven voor hun sport.

Labels: ,

15.3.07

Woord van de dag: smogborden

Sedert deze week is de Nederlandse taal een woord rijker. De smogborden schoten als paddenstoelen uit de grond langs de autosnelwegen. De fraaie exemplaren bestaan uit twee delen: een rood-wit bord voor de snelheidsbeperking (90km/u) en daaronder een blauwe rechthoek met in witte letters "SMOG". Je zou van minder spontaan trager beginnen rijden...

Overigens weet ik nog heel precies wanneer ik voor de eerste keer het woordje "smog" hoorde. Naar aanleiding van de Olympische marathon in Los Angeles (1984) spraken de deelnemers toen hun bezorgdheid uit over de slechte luchtkwaliteit. Heel even gingen er toen zelfs stemmen op om de marathon uit of zelfs af te stellen vanwege, jawel, de smog.

Labels: ,

14.3.07

Garmarna

Ik acht de kans eerder klein dat u Garmarna kent. Deze Zweedse muziekgroep is nochtans een entry in de Engelstalige Wikipedia waard. Ze hebben hier te lande ook wel al een paar keer opgetreden, o.m. op het Folkfestival van Dranouter. De echte diehards zullen ze misschien dus toch kennen.

Op basis van hun verdiensten voor de internationale folk-scene verdienen ze wel wat meer aandacht. Immers, Garmarna gebruikt voornamelijk Scandinavische traditionals, maar maakt er – o.m. door toevoeging van de zo kenmerkende elektronica – toch een eigen sound mee. Vooral hun derde plaat, Vedergällningen (1999), was echt wel baanbrekend op dat vlak.

Op Vedergällningen vind je de ballads terug waarmee de groep groot is geworden. Maar tussen de folkrock vind je hier en daar ook een zweem van gothic terug. Of zou het toch eerder de stem zijn van zangeres Emma Härdelin die ervoor zorgt dat dit een streling is voor het oor? Ik zou zeggen: luister zelf en oordeel.

Labels: , ,

6.3.07

Taalkoeien

Hiep, hiep, hoera, ze zijn terug van weggeweest: de taalkoeien!

Taalkoeien is zeker één van de betere taalblogs, naast de Taalprof en de onovertroffen Language Log.

Uitgangspunt van deze blog is dat taalfouten niet bestaan. De bloggers van taalkoeien proberen in hun blog de essentie van taal te vatten: een taal gaat pas leven als ze gebruikt wordt. En soms - heel soms - misschien ook een heel klein ietsiepietsie beetje misbruikt wordt.

Beste taalkoeien, wat een geweldig idee om jullie blog opnieuw te laten loeien. Ik zal alvast - opnieuw - een trouwe lezer worden.

Labels: ,