26.8.05

Saaie boekhouders?

Uiteraard moet ik het met een zekere terughoudendheid schrijven, zeker met mijn studenten Accountancy-Fiscaltiteit in het achterhoofd, maar toch. Het schijnt nu wetenschappelijk bewezen te zijn dat boekhouders saaie mensen zouden zijn (zie Telegraph voor het volledige artikel).
Dat zou vooral opvallen in hun taalgebruik: boekhouders gebruiken blijkbaar meer dan anderen jargon en droge terminologie.

Om mijn studenten gerust te stellen: ik merk ook heelwat actieve, gedreven, ja zelfs grappige boekhouders. Hoe ze het na hun studententijd doen op de werkvloer, daar heb ik minder zicht op, al ken ik zelf toch ook wel een paar fun-loving accountants.

23.8.05

Woord van de week: ophokplicht

Deze morgen op weg naar school op de radio nog een nieuw woord gehoord (ik had er in elk geval nog nooit van gehoord): ophokplicht.

Schijnt iets te maken te hebben met de schrik die de Hollanders hebben dat hun kiekens ook besmet zouden geraken met de vogelgriep. Daarom moeten ze verplicht op hok blijven.

22.8.05

Terug naar school

De vakantie zit nog in mijn lijf. Het was even schrikken toen om zes uur vanmorgen de wekker afliep. Dat geluid had ik – gelukkig – in geen zes weken gehoord. Normaal werden we in de vakantie gewekt door het hemelse (ahum) geluid van een hysterisch krijsende baby die honger honger honger heeft. Maar die goddelijke klanken waren me deze morgen niet gegund.

De school stond er nog. Bovendien – zoals ik in een mailtje van een collega had gelezen – waren er geen bomaanslagen noch gijzelingen geweest of aan de gang, zodat er geen ontkomen aan was (want geen wegversperringen onderweg). Die eerste werkdag na een vakantie heeft iets magisch. Collega’s druipen één voor één binnen, elk met hun eigen (straf) verhaal. De sfeer is altijd goed, zo net na de vakantie, ook al heeft niet iedereen er evenveel zin in. Lectoren zijn ook maar mensen.

Het was al bij al een gezapige dag, met wat mailtjes hier en wat telefoontjes daar; met toch al wat serieuzere opdrachten, “want die studiegids moet toch nogal dringend af”. Stress.

Om te onthaasten heb ik vanavond nog gauw gauw het gras gemaaid.

21.8.05

Succes !

Morgen begint op school de tweede zit.

Aan alle vrijwillige en niet-vrijwillige tweedezitters: veel succes met de komende examens. Gezien het slechte weer van de voorbije weken is er niet al te veel tijd voor verstrooiing geweest; we zullen eens zien of zich dat ook in de uiteindelijke resultaten weerspiegelt.

In elk geval: go for it! Wie het langst volhoudt, zal zijn/haar slaagkansen bovendien aanzienlijk zien stijgen.

16.8.05

Taal met vakantie

Zo langzaam loopt de vakantie naar haar einde. Dat betekent dat ondergetekende begint met de voorbereiding van volgend academiejaar, na - of course - de voor lectoren altijd verplichte tweede zittijd. Dat betekent ook dat deze blog zijn vakantieritme stilletjesaan zal opdrijven om in tegen september opnieuw op volle toeren te draaien.

Nieuw is ook dat ik mijn teerbeminde en tevens sympathieke echtgenote heb weten te overtuigen om mee te schrijven op deze blog. Bovendien hebben we onze website grondig aangepast qua lay-out.

Aan het taalfront is mij tijdens de vakantie het volgende opgevallen:
  • dat de Vlamingen niet langer de absolute top zijn in vreemde talen (zie hier), tenminste als je het aantal vreemde talen per leerling telt. De vraag daarbij is natuurlijk: wanneer ken je een taal? Ik ken ook een paar woorden Chinees (Ni Hao... Chen Hao... of zo), maar voor de rest is mijn Chinees even goed als mijn Swahili. De kwantiteit zegt dus niks over de kwaliteit. Ik ben benieuwd naar de resultaten van onderzoek daarover.
  • De Standaard mag dan wel een kwaliteitskrant zijn, toch sluipen er af en toe taalfouten in hun artikels. Vandaag nog viel mij deze op (i.v.m. de opschorting van de milieuvergunning voor het windmolenpark voor onze kust - fout in vet):
    Het consortium kreeg in 2002 de belangrijkste vergunningen voor de bouw van een windmolenpark op de Vlakte van de Raad, enkele kilometers voor de kust van Knokke. Het project zou 220 miljoen euro kosten. Begin 2003 schorstte de Raad van State de vergunningen voor het park, op verzoek van een inwoonster van Knokke. Vorige maand kwam de Raad van State terug op de schorsing.