22.2.07

Productief

In het Engels heb je dat probleem niet. Daar vecht “the bad guy” altijd tegen “the good guy”. Ze maken er zelfs filmtitels over (the Good, the Bad, and the Ugly).

Maar hoe zeg je dat nu in het Nederlands? Het lijkt een dermate belangrijke kwestie dat je ze het best aan kleuters voorlegt. Nu wil het toeval dat er hier in huis zo een paar rondlopen. Zij weten dat er slechteriken (met één k – sla er de woordenlijst maar op na) in de wereld zijn, maar hoe noem je nu de goeien? Juist, de goeieriken.

En van –rik, mv. –riken, kunnen we bij nader inzien best wel een productief suffix maken, zoals dat heet. De filmtitel is zo vertaald: de goeieriken, de slechteriken en de lelijkeriken. Mensen met een lijfgeur worden stinkeriken, mensen met veel geld rijkeriken. Wie stinkend rijk is, wordt in veel gevallen een luierik, maar dat doet hier eigenlijk niks ter zake.

Het valt me trouwens op dat –rik vooral gebruikt wordt bij woorden met een negatieve bijklank: slechterik, stouterik, bangerik. Zou dat toeval zijn? Misschien moeten we die vraag eens voorleggen aan de Taalprof, al weet ik niet of het voor hem hardcore grammatica genoeg is. Zullen we het hem vragen?

Labels: , ,

16.2.07

Interculturele levenswijsheid

Via Language Log stootte ik op de volgende interculturele levenswijsheid:

In de hemel heb je Franse koks, Engelse agenten, Duitse technici en Italiaanse minnaars. De gesmeerde organisatie is in handen van de Zwitsers.
In de hel heb je Engelse koks, Duitse agenten, Franse technici en Zwitserse minnaars. De organisatie daar is in handen van de Italianen.

(Met mijn excuses voor het eventuele politiek incorrecte karakter van de wijsheid...)

Labels: , ,

8.2.07

Sneeuw

We presteren het weer eens. Begint het (zelfs aangekondigd) om 7u30 ’s morgens te sneeuwen, dan ligt het land binnen het uur helemaal plat. Zelfs vanavond zouden er nog problemen geweest zijn vanwege de sneeuw, maar nu omdat die brij begon te dooien.

Als wij dat laten weten aan onze Zweedse vrienden, dan moeten die daar eens hartelijk om lachen. Bij hen ligt er gemiddeld 80 dagen per jaar 30cm sneeuw; zij wonen nog redelijk in het zuiden van het land. Dat wit pak heeft trouwens op geen enkele manier een negatieve impact op ’s lands economie. Die noorderlingen kunnen wel wat hebben. En zorgt het weer toch voor ellende, dan bewaren ze hun Skandinavische cool: Tja, wat wil je. We leven in Zweden. Morgen is een andere dag.

Het Zweeds model, we zouden het best nu ook voor aangekondigde sneeuwbuien overnemen.

Labels: ,