28.9.06

Kinderen en humor

Het moet lastig zijn als je kinderen niet hetzelfde gevoel voor humor hebben als jijzelf. Ik hoorde het vorige week een collega zeggen. Zelf had ik daar nog niet zo bij stilgestaan. Bij nader inzien heeft ze misschien wel gelijk.

Mijn kinderen zaten vandaag naar Tom & Jerry te kijken. Hoewel het niet de eerste keer is dat ze ernaar kijken, kwamen ze soms toch niet meer helemaal bij van het lachen. Zo’n kinderlach bij de zoveelste uitpuilende buil werkt aanstekelijk, kan ik je verzekeren. Voor je het goed en wel beseft, schuddebuikt het hele huis mee van het lachen. De sfeer zit er dan goed in.

Of ze daarmee hetzelfde gevoel voor humor (zullen) ontwikkelen als hun ouders, valt nog af te wachten. Mijn oudste zoon is pas vierenhalf. Maar ik weet wel dat ik zo rond die leeftijd ook geweldig moest lachen met de fratsen van de olijke tweeling Tom & Jerry. Misschien moeten we eerst nog passeren langs Laurel & Hardy, Gaston & Leo of FC De Kampioenen, tot we eindigen bij pakweg Monty Python, Blackadder, Fawlty Towers, Het Eiland of In De Gloria. Maar dat heb ik er dan wel voor over. Lachen!

27.9.06

Matig uw snelheid

Duidelijkheid. In de aanloop naar de verkiezingen hebben we er allemaal nood aan, maar dit geheel terzijde.

Ik heb het hier over de duidelijkheid van de arm der wet (in gewone taal: politie), die soms wel eens vervalt in al te ambtelijke taal. Persoonlijk beweeg ik mij nooit voort op een rijwiel. Een fiets daarentegen gebruik ik af en toe wel. Om van de voortbewegingstoestellen nog maar te zwijgen. Volgens mij betalen ze bij de mensen van het verkeersreglement een team van taalkundigen om die woorden speciaal te verzinnen.

Nu stond ik vandaag stil (met mijn gemotoriseerd voertuig) aan de Meulestedebrug (Gent) en mijn oog viel op de lichtkrant die de Vlaamse Gemeenschap daar heeft geïnstalleerd om de bruggebruiker te informeren. En wat las ik daar: "Brugdek in herstelling. Matig uw snelheid." Het doet me denken aan de zin die in beeld verschijnt bij reclame voor een alcoholhoudend product. Ons vakmanschap gebruik je met verstand. Moet je ook twee keer gelezen hebben voordat je dat echt doorhebt.

Nu begrijp ik ook wel dat je daar geen al te lang beschouwend proza kunt laten verschijnen, want tegen de tijd dat je vijf bladzijden door die lichtbak hebt gehaald, staat bij wijze van spreken de volgende structurele file al klaar. Maar een beetje duidelijkheid mag wel. Ik heb het dan vooral over de zin "Matig uw snelheid". Zeg dan toch gewoon: "Graag traag", of: "Snelheid beperkt tot 30 km/u" of: "Tijdelijk zone 30."

Matig uw snelheid. Wedden dat menig Oost-Europees vrachtwagenchauffeur niet weet wat hij leest en vloekt wanneer hij bijna door het dak van zijn stuurhut schiet wanneer hij tegen een behoorlijke snelheid de brug opdraait.

Labels:

18.9.06

Kniezwengel

Wie dacht dat de intussen beruchte kniezwengel van Kate Ryan haar idee is, moet zich eens door de DVD worstelen van “De drie biggetjes”.

Ja, ik beken, ik heb ‘m gezien. Kindjes, meneer, je bent wel verplicht om te kijken met kindjes. We zijn dus een heel eind geëvolueerd wat betreft de aanvankelijke zero-tolerantie tegenover K3. Van “K3 komt hier nooit binnen” tot “K3: goed gemaakt” ligt een periode van 3 kleine kinderen. Als een mens wat ouder wordt, wordt hij ook wat milder. Maar bon, we zijn aan het afdwalen.

Die kniezwengel dus, die is eigenlijk een uitvinding van K3. Bekijk maar eens de opname van de drie biggetjes en je zult het wel opmerken bij het allerlaatste nummer. Toegegeven, la Ryan heeft de zwengel overgenomen en geprofessionaliseerd, maar toch. Eerlijk is eerlijk.

1.9.06

Goesting is koop

Sinds het vorig jaar is verkozen tot het mooiste woord van de Nederlandse taal, heeft goesting definitief zijn intrede gedaan in het Standaardnederlands van de VRT. En als ze daardoor ook een dialectspreekwoord kunnen redden van de vergetelheid, is dat mooi meegenomen. Zo hoorde ik gisteren op het VRT-nieuws (op de televisie):

Goesting is koop.
't Was iets in verband met die koffiepads voor een Senseo-machine. Volgens kenners geeft dat een goeie kop koffie. Tja, goesting is koop. Wedden dat die uitdrukking meedingt naar de prijs voor mooiste spreekwoord in het Nederlands?