24.2.06

Duitsers en Olympia

Duitsers en Olympia: het blijft een heerlijke combinatie. Niet alleen bij het rodelen geven de Duitse commentatoren van jetje, ook bij andere disciplines is het geweldig om de Duitsers commentaar te horen geven. Zo was de ARD-commentator van dienst voor het kunstrijden op de schaats (in het Duits uiteraard in één handig woord: Eiskunstlauf) een zeer enthousiaste man, die in vervoering geraakte bij de minste gelukte sprong en sprongencombinatie. Bij de mannen heeft hij me ook nog en passant een nieuwe uitdrukking geleerd. Hij was er na de latere Russische winnaar Evgeni Plushenko zo zeker van dat we de nieuwe olympische kampioen aan het werk hadden gezien dat hij zei: “Das Ding ist durch.” Mooie uitdrukking, moet ik zeker onthouden.

Overigens hebben de Duitsers alle redenen om leidenschaftlich commentaar te geven. Ze staan op dik twee dagen van het einde van de Spelen eerste in de medaillestand: Duitsland won tot nog toe maar liefst 9 gouden, 10 zilveren en 5 bronzen medailles. En ze hebben nog twee dagen.

Tot slot: de Duitse televisie heeft naar goede gewoonte kosten noch moeite gespaard om de Spelen te coveren. Ze zenden bijna “rund um die Uhr” uit, afwisselend via ARD en ZDF. ZDF zendt bovendien ook nog eens de Spelen via Livestream uit. Terwijl ik dit schrijf, ben ik trouwens online naar de reuzeslalom bij de vrouwen aan het luisteren/kijken. Onthou dit maar voor de Wereldbeker voetbal die er in juni aankomt. Deutschland über alles, ook op mediagebied.

16.2.06

Jongerencentrum in Brugge... of toch niet?

Bij het doornemen van de mailbox ben ik onderstaand berichtje tegengekomen, uit de nieuwsbrief van Sovowes:

De jeugdraad van Brugge is verontwaardigd omdat er nu toch geen jongerencentrum in het centrum van Brugge zal komen. De burgemeester kondigde dat aan in zijn nieuwjaarsboodschap. Er waren plannen om dit in het vroegere gebouw van de Cactusclub, in de Sint-Jacobsstraat, tegenover De Republiek te organiseren. Maar het stadsbestuur vindt het project nu te duur. De jeugdraad is misnoegd over hoe dit dossier behandeld werd. Voor hen "is de maat vol". Ze hielden op zondag 12 februari een protestmars naar het stadhuis. De protestactie ging van het Entrepot via de Cactusclub naar de Burg. Daar het eindigde het met een feestje... Dj Ass op de Burg!

SOVOWES wil samen met studenten en met de stad Brugge via "Brugge Studentenstad" van Brugge een aangename studentenstad maken. Initiatieven die daartoe een bijdrage kunnen leveren dragen we een warm hart toe. Wat vind jij ervan? Wat moet Brugge doen om (nog) studentvriendelijker te worden? Laat het
ons weten! SOVOWES is ook actief om de studentensteden te
promoten in
Oostende en Kortrijk.


Aan de (Brugse) studenten: als lesgever kan ik jullie actie voor een studentvriendelijker Brugge alleen maar steunen. Wat dat betreft heeft het Brugse stadsbestuur een enorme verantwoorlijkheid. Ik zou zeggen: laat zeker niet na om hen daarop te wijzen in dit verkiezingsjaar. De Hogeschool van haar kant neemt via Sovowes heel duidelijke initiatieven om het voor de studenten gezellig te maken in Brugge. Alleen kunnen de hogescholen dat echter niet dragen. Uiteindelijk moet het stadsbestuur maar eens beslissen of het studenten in Brugge echt belangrijk vindt of niet.

14.2.06

Live blog vanuit Brugge

Even hallo zeggen van bij de Computer Club in Brugge...

Wetten, dass..? bestaat 25 jaar

We gaan het vandaag nu eens niet over Valentijn hebben, zie. Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat op het Duitse tweede net ZDF Wetten, dass..? van start ging. Die 14de februari 1981 modereerde Frank Elstner een live-show die voor die tijd zonder meer revolutionair was. Duitser hebben het wel altijd gehad voor live-shows, maar dat waren er dan wel van het type Musikantenstadl en Prins-Karnavalverkiezingachtige toestanden. Het format was zo'n reusachtig succes, dat hij ook in het buitenland werd verkocht (o.m. in het Nederlandstalig gebied: Wedden, dat met Jos Brink).

Het format Wetten, dass..? is ontsproten aan de koker van de eerste moderator (Frank Elstner), die het idee kreeg toen hij aan zijn Luxemburgse keukentafel zat. Hij belde meteen de chef-entertainment op van ZDF. Drie uur later stond die bij Elstner thuis. En enkele maanden later ging Wetten, dass..? voor de eerste keer live. Die eerste keer legde de show de fundamenten voor een aantal tradities die tot op vandaag nog altijd bestaan:
  • het was één van de bestbekeken shows; dat blijft tot op vandaag zo (telkens 12-13 miljoen kijkers).
  • Wetten, dass..? liep de eerste keer 40 minuten uit; ook dat is tot op vandaag een constante. Daar worden ook telkens grappen over gemaakt. De leukste is wel die van enkele jaren geleden, toen er op het scherm onderaan verscheen: "der Thomas ist noch nicht soweit, er braucht noch ein bisschen Zeit." (Thomas - Gottschalk, de huidige moderator - is nog niet klaar, hij heeft nog wat tijd nodig; in het Duits klinkt die rijm zo mooi)
  • De uitspraak Topp, die Wette gilt; het waren waarschijnlijk mijn eerste woorden Duits die ik zelf goed kon uitspreken.
Tot op heden heeft het programma drie moderatoren gekend. Bedenker Frank Elstner hield het goed zes jaar vol, voordat Thomas Gottschalk voor de eerste keer de fakkel overnam. Toen Gottschalk het in 1992 voor bekeken hield, nam Wolfgang Lippert over. Die laatste kon echter de schwung van deze live-show niet volledig dragen en de kijkcijfers begonnen te tanen. In 1994 maakte de nu 55-jarige Gottschalk zijn comeback. Hij is tot op vandaag de gevierde presentator van de show, die ongeveer om de zes weken wordt uitgezonden.

Er zijn in de loop van die 25 jaar ook wel enkele schandaalmomenten geweest. Zo herinner ik me dat er ooit 1 van de kandidaten bedrog heeft gepleegd (ik kan me geen ander bedrog meer voor de geest halen, maar wel die ene): hij wedde dat hij de kleur van kleurpotloden enkel aan de smaak kon herkennen. Voor die weddenschap werd hij geblinddoekt, maar hij maakte zich na zijn gewonnen weddenschap bekend als de hoofdredacteur van een of ander obscuur tijdschriftje. Met zijn redactie had hij gewed dat hij makkelijk bedrog kon plegen. Bleek dat de man zijn blinddoek niet goed ophad en zo de kleuren kon herkennen.
Een ander heikel moment was het bezoek van Take That. Op het hoogtepunt van hun roem gedroeg de bende onder leiding van Robbie Williams zich zo arrogant, dat ze letterlijk bijna het decor afbraken: schoenen in de zetel, snoepjes gooien naar het publiek en meer van dat fraais.

Overigens zou Frank Elstner ooit de paus hebben uitgenodigd als gast. Die wou via een live-verbinding met het Vaticaan wel meedoen, maar Elstner weigerde dat omdat hij vreesde dat nogal wat sterren dat voorbeeld zouden volgen. In een interview in 2004 beschouwde Elstner dat als één van de grootste fouten in zijn lange en succesrijke carrière.

Tot de spectaculairste weddenschappen behoren ongetwijfeld de valschermspringer die op 4500 meter uit een heteluchtballon springt om er op een hoogte van 1500 meter weer in te landen. Of de mannen die het wiel vervingen van een op twee wielen rijdende auto. Ze hadden daar exact 400 m de tijd voor, want na 400 meter stond er een muur. En voor Nederlandse en Vlaamse kijkers is zeker de stunt met de vrachtwagen op de vier bierglazen bekend. Het gebeurde overigens meer dan eens dat succesvolle weddenschappen in het buitenland overgedaan werden. Vandaag al exact 25 jaar, dus.

12.2.06

Georg Hackl heeft waardige opvolger

Hij heeft het niet gehaald, de sympathieke rodelkoning. Georg Hackl is in zijn laatste wedstrijd zevende geworden. Daarmee heeft hij toch maar weer een olympisch diploma verdiend. Tot nader order kan ik daar alleen maar van dromen...

Hackl zei achteraf aan de Duitse televisie dat hij wel tevreden was met zijn prestatie, maar niet met de plaats. Hij was blij dat hij toch nog eens aan de Olympische Spelen had kunnen deelnemen (na veel blessureleed) en verzekerde dat het nu echt wel de laatste keer was geweest.

Het lijkt er intussen op dat Hackl Schorsch een waardige opvolger heeft gevonden in de Zuid-Tiroler Armin Zoeggeler. Die werd namelijk voor de tweede opeenvolgende keer Olympisch kampioen.

11.2.06

Daar is "der Hackl-Schorsch"

Dit weekend zijn de Olympische Spelen in Turijn begonnen. Eén van de hoogtepunten van die sportieve veertiendaagse vind ik persoonlijk het rodelen; je weet wel: stevige jongens die met een sleetje de bobsleebaan afhotsen en daarbij al eens de bluts met de buil moeten nemen.

Eén van de absolute legendes van de edele rodelsport - en eerlijk gezegd ook één van de redenen waarom ik rodelen zo leuk vind om naar te kijken - doet blijkbaar nog maar eens mee: de Duitser Georg Hackl, door zijn vrienden ook wel eens der Hackl-Schorsch genoemd. De bijna 40-jarige beroepsmilitair doet voor de zesde keer mee aan de Olympische Spelen. Eerder won hij op de Spelen achtereenvolgens zilver (Calgary, 1988), 3 x goud (Albertville, 1992; Hammarville, 1994; Nagano, 1998) en nogmaals zilver op de vorige Spelen in Salt Lake City.

Zoals gezegd: op zich heeft deze minzame spraakwaterval (al is het door zijn Beiers dialect soms moeilijk om hem goed te verstaan) zich al in de legende gerodelt. Maar een zesde Olympische medaille zou hem de status van absolute legende kunnen opleveren.

De rodelcompetitie bestaat uit 4 afdalingen. Vandaag zijn ze al twee keer naar beneden gegleden. Morgen volgt dan de ontknoping. Hackl-Schorsch staat momenteel 5de. Ik duim morgen voor 'm. Zoals ik hem vandaag hoorde zeggen: "de Olympische rodel wordt 's nachts gewonnen. Je moet je zenuwen de baas kunnen en slapen. Zoniet ben je verloren."

6.2.06

Poëzie

Je zou bijna denken dat het door een automatische vertaler is gehaald. Niets is minder waar. Onderstaande zin komt recht uit een schriftelijk examen Engels. De Nederlandse vertaling is het werk van een student.

Opgave: vertaal van Engels naar Nederlands

The plant manager’s nasty behaviour shows that he has but little esteem for his employees.
De poëtische vertaling:

De planning meester is haastig bezig met de geschenken dat hij heeft gekocht als een kleinigheid voor zijn werknemers.
Verzachtende omstandigheden: de dag van het examen was ook gedichtendag.
Anders geformuleerd: poëzie draait de dingen om.

2.2.06

Student Simon Stevin wint Bizidee 2006

Bizidee organiseerde in 2006 opnieuw een Ondernemingsplan-wedstrijd voor Vlaanderen. Bizidee lijkt goed op weg om het succesverhaal van de afgelopen edities ruimschoots te overtreffen. De vierde editie van deze wedstrijd, onder auspiciën van Vlaams minister van Economie Fientje Moerman, registreerde ondertussen meer dan 900 geïnteresseerden. Daarvan dienden ruim 450 deelnemers projectvoorstellen in.

Vlaanderen reageerde massaal op de oproep om met een innovatief idee op de proppen te komen dat de basis moet vormen voor een nieuwe onderneming.

De hoofdprijs van 500 EURO in de studentencategorie ging naar Maarten Lombaert. Voor de sector “Overheid, Non-profit & Gezondheidzorg” ontwierp Maarten Lombaert de “Guiding Cane”: een blindenstok met een ingebouwd GPS-systeem. De gebruiker geeft via een microfoon een bestemming op, en volgt de gesproken instructies via een koptelefoon om zijn bestemming te bereiken. Maarten Lombaert is een tweedejaarsstudent Netwerkeconomie aan HOWEST (Hogeschool West-Vlaanderen) departement Simon Stevin. De bacheloropleiding Netwerkeconomie is uniek in het Vlaamse onderwijslandschap en stimuleert studenten tot het ondernemerschap.