29.6.06

Rock voor Specials 2006: Zornik

Voor het tweede jaar op rij kwam Zornik naar Doornzele. Met het schaamrood op de wangen moet ik bekennen dat ze voor mij enkel een naam waren, waar ik me geen sound bij kon voorstellen. En in die zin is Zornik zonder meer de ontdekking van dit festival voor mij.

Met loeiharde, maar loepzuivere gitaarrock wisten Koen Buyse en co de Specials te overtuigen. Buyse staat ook op een podium, en zijn stem past perfect bij het plaatje. Klasse.

Nog een leuk weetje over de vierde man (de derde gitarist, die door Buyse werd voorgesteld als Tom uit Brugge). Ik zou me al vreselijk moeten vergissen als dat niet Tom Barbier is, medewerker van architect Nicolas Blondeel. En laat dat nu net de architect zijn aan wie ons knus huisje te danken hebben. De wereld is toch klein, he.

Labels:

Rock voor Specials 2006: Gorki

Zoals eerder al gezegd: Luc De Vos speelde een thuismatch hier in Evergem. De uit Wippelgem afkomstige zanger-gitarist voelde zich duidelijk in zijn sas in zijn achtertuin. Achtertuin is voor wereldburger De Vos dan ook een rekbaar begrip. Hij mag dan al tussendoor zeggen: "Godverdomme, daar zie, familie van mij," en dan mag dan ook kloppen, ik durf er bijna voor wedden dat hij dat wel op elk optreden kan zeggen alsof het juist is.

De Vos moet het niet hebben van fijne nuances in zijn muziek. Voor hem staan de teksten centraal. Op een festival als Rock voor Specials gaat de betekenis van die teksten veelal verloren. Daar trekt Vossie zich lekker niks van aan. Want live is hij in de eerste plaats een volksmenner. Dat was ook nu weer zo; hij leidde elk nummer steevast in met: We gaan eens een schoon liedje spelen, en 't is van een Belgische groep, namelijk Gorki. Het publiek lustte er wel pap van. Bij zijn waarschuwing dat de burgemeester gezegd had dat de mensen genoeg moesten drinken en zich regelmatig moesten insmeren, voegde hij de daad bij het woord en besprenkelde het publiek eigenhandig met het drinkwater voor de hele band.

O ja, en uiteraard ging de wei kolossaal plat voor het ultieme Gorki-nummer: Mia.

Labels:

28.6.06

Rock voor Specials 2006: Raymond

Er zijn zo van die mensen. Je moet enkel de voornaam zeggen/schrijven en iedereen weet over wie we het hebben. De peetvader van de Vlaamse rock Raymond is er zo één van.

Ik moet iets bekennen: ik heb het wel voor Raymond. Zoals hij het podium opstapt en direct een dialoog begint met zijn publiek en van die dialoog naadloos naar een liedje stapt: Hoe zie ik er uit vandaag? Goed, Raymond, dat hoeft toch geen betoog.

Met Maria, Maria, ik hou van jou kregen de Specials een eerste hoogtepunt. Uit vijfduizend kelen klonk: voor jou sta ik uren in de kou. Voor het echte kippenvelmoment was het wachten tot de intro van Twee meisjes. "Zou ik het wel zingen, gezien de actualiteit." Natuurlijk, Raymond. Nog in hetzelfde lied wijkt het kippenvel voor een stevig crescendo nummer, met een door gierende gitaren ondersteunde saxofoonsolo. Ook dat is Raymond.

De eindeloze stroom van fijne melodietjes en gezapige liedjes waar de man een patent op heeft, meanderen langs 's mans bekendste hits (Cha cha cha, Zij houdt van vrijen, Vlaanderen boven, om er maar een paar te noemen). Hij lardeert ze met een randje chanson, hoewel hij ook Claude François' Comme d'abitude (in het Nederlands wordt dat dan: Zoals gewoonlijk) met een eigenzinnige bewerking tot een heel eigen song maakt.

Wat ik er dan van vond? Raymond. Gewoon Raymond: grenzeloze Liefde voor Muziek.

Labels:

Rock voor Specials 2006: Arsenal

Het festivalseizoen is weer hoorbaar op gang getrokken. Voor een aantal Belgische groepen is ook nu weer Rock voor Specials de ideale generale repetitie voor dat andere, wat grotere festival in Werchter.

Voor Absynthe Minded (met "Student van het Jaar" Jakob Nachtergaele, drummer en vriend van collega K.L.) heb ik tot mijn grote spijt moeten passen. Moe van de deliberaties op school reed ik tijdens de bisnummers de wei op (in onze achtertuin).

Arsenal stond op mijn verlanglijstje van to see. De groep rond Hendrik Willemyns en John Roan brengt een eigentijdse mengeling van dance rock en stevige, Braziliaans getinte ritmes in het Engels, Portugees, en even ook in het Frans. Die potpourri van stevige gitaarrifs en capoeira-ritmes werkte in de juni-zon aanstekelijk. En zeker toen John Roan de menigte aanspoorde met Hoog tijd om een feestje te bouwen, waanden we ons even in Rio.

Hoogtepunt was toen Arsenal met een Franstalige guest rapper moeiteloos het publiek inpakte. De band speelde een ijzersterke set en de u bent een geweldig publiek leek voor één keer niet obligaat, maar welgemeend.

Terwijl ik dit verslagje schrijf, hoor ik Gabriel Rios de Specials inpakken. Maar hier is het bedtijd. Het verhaaltje roept om gelezen te worden.

Labels:

25.6.06

WK 2006 Woord van de dag: Köbi

Eén van de opmerkelijkste figuren van het hele WK is de Zwitserse bondscoach Jakob "Köbi" Kuhn. De 62-jarige Kuhn leidde zijn land al naar het EK 2004, maar beleeft op deze wereldbeker zijn moment de gloire. Je kan deze minzame man het best omschrijven als een Zwitserse mengeling van Guy Thys en Aimé Antheunis: vaderlijk vrienschappelijk, streng als het moet, altijd gedreven.

Onder Kuhn plaatste het Zwitserse team zich dus voor het WK. En dat is des te opmerkelijker, omdat Kuhn sterspeler Hakan Yakin niet in zijn elftal opnam. Zijn principe is oerdegelijk: een elftal is een ploeg en geen verzameling sterspelers. Hoewel die aanpak in het begin fel werd becommentarieerd en bekritiseerd in de Zwitserse pers, verstomde de kritiek van zodra de resultaten er waren: via een barrageduel hield hij Turkije uit de eindronde. Die prestatie bezorgde hem vorig jaar trouwens de titel van Zwitsers trainer van het jaar.

De Zwitserse voetbalkoorts scheert hoge toppen dezer dagen. Ik hoorde gisteren op de Duitse televisie dat je in Zwitserland T-shirts kan vinden met als opschrift: Ich bin auch ein Köbi. Mocht het niet lukken met Duitsland, waarom dan niet Zwitserland?

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister!

21.6.06

WK 2006 Woord van de dag: Torschütze

Miroslav Klose (geboren in Oberschlesien, Polen) is na drie wedstrijden zowaar op weg om der Torschützenkönig van het WK te worden. Op drie wedstrijden heeft hij al vier keer gescoord, en hij heeft nog vier wedstrijden. Tenminste: als de Duitsers de finale halen. Daarvoor moeten ze eerst de 1/8 finale winnen van Zweden.

Duitsland-Zweden wordt een spannende wedstrijd. De Zweden zijn sterk, hebben ook de broodnodige individuele klasse van een Larsson of een Wilhelmsson, maar ze scoren toch zo moeilijk. De Duitsers zijn in de winning mood. Precies daarin ligt ook hun zwakte, want driekwart Duitsland gelooft nu al dat ze Weltmeister zijn. Het zwakke punt van de Zweden is het sterke van de Duitsers: in drie wedstrijden scoorden ze al 8 keer. Hoewel ze tegen Polen en Ecuador de nul konden houden, blijven er wel twijfels over de kwaliteit van de verdediging als het er echt om gaat spannen.

Duitsland-Zweden: afspraak zaterdag om 17u in München.

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister!

18.6.06

WK 2006 Woord van de dag: Gruppensieg

De tweede speeldag op het WK loopt stilaan naar zijn einde. In de meeste groepen is bovendien al (ongeveer) duidelijk wie naar de tweede ronde kan. Enkel wie eerste en wie tweede wordt, is nog niet helemaal duidelijk. Die Gruppensieg is eigenlijk enkel belangrijk voor de statistieken, want vanaf de achtste finale is het erop of eronder. Hoewel...

De Duitsers zijn heel erg bezig met die groepszege, omdat ze dan bijna zeker Engeland vermijden. Immers, de verwachting is dat Engeland wint van Zweden (of er toch minstens tegen gelijk speelt), zodat niet de eilanders, maar wel de landgenoten van Engeland-coach Eriksson tegen Duitsland uitkomt. En dat zien de Duitsers wel zitten. Of dat terecht is, zullen we wel zien als het zover is. Dat Duitsland eerst nog maar wint van Ecuador om de Gruppensieg binnen te halen.

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister!

12.6.06

WK 2006 woord van de dag: Schlachtenbummler

Voetbal is oorlog. In die traditie kan je gerust het woord Schlachtenbummler kaderen. Met dat woord duiden de Duitsers de supporters aan die - al dan niet fanatiek - hun team aanvuren. Doen ze dat te fanatiek, dan verglijden ze al gauw tot Hooligans - en daar willen we liefst niet van weten.

De oorsprong van het Duitse woord Schlachtenbummler moet je zoeken in het heldhaftige militaire verleden van het toenmalige Pruisen. Toen die overwinning na overwinning boekten, moesten de meegereisde burgers hun leger verbaal aanvuren én op het thuisfront verslag uitbrengen van de heroïsche veldslagen. Zo werden ze als het ware oorlogsreporters.

Toen in de twintigste eeuw de sport meer en meer oorlogje spelen ging vervangen, doken de eerste militaire termen op in de sport: aanval, verdediging, stormram en dus ook Schlachtenbummler. En voor wie denkt dat het woord niet meer zo populair is: ik heb het afgelopen weekend toch een keer of drie, vier gehoord op de Duitse televisie. Al moet ik toegeven dat het voordien ook al een tijdje geleden was.

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister!

11.6.06

WK 2006 Woord van de dag: die Mannschaft

Voor wie er nog aan twijfelde: de Duitse Mannschaft heeft zeker het potentieel om wereldkampioen voetbal te worden. Dat hebben ze bewezen tijdens de openingswedstrijd van het WK. In hun eerste echte wedstrijd met inzet in twee jaar hebben de troepen van Bundestrainer Klinsmann getoond dat ze wel degelijk met de druk kunnen omgaan.

Deze jongen kijkt alvast uit naar de volgende wedstrijd van Deutschland, al was het maar om te zien of de verdediging echt zo slecht is als wordt beweerd.

Ceterum censeo: Deutschland wird Weltmeister.

8.6.06

Heerlijke studentenkronkels

Ik krijg regelmatig mailtjes over heerlijke studentenkronkels. Zo ontving ik onlangs twee waargebeurde verhaaltjes uit de mediatheek ivm. woordenboeken:

  • Student neemt één deel van de driedelige grote van Dale (de letter J tot R) mee naar de pc’s. Na een halfuur stapt hij/zij (kwestie van de anonimiteit in ere te houden) af op de mediathecaris met de gevleugelde woorden: “Zeg, je mag wel eens een deftig woordenboek kopen hé, de helft staat er niet in!”.
  • Student vraagt aan de balie: “Heb je hier Franse woordenboeken?” Antwoord van de mediathecaris, “Ja hoor, ze staan hier.” “Ja maar,” zegt de student verbouwereerd bij het zien dat de Prisma woordenboekjes in gebruik zijn en dat er hem/haar dus enkel nog “grote” woordenboeken resten, “heb je niet van die kleintjes, in die grote moet je zoveel bladeren!”.

Wat men ook moge beweren, studenten zijn zeer creatief met taal. Uit een mailtje van een collega Netwerkeconomie blijkt dat sommige woordspelingen een erg hoog nonkel-Jef-gehalte hebben:

  • Geeft er een laptop!
  • We houden het proper, we blijven net werken.

Dat sommige studenten ook nog eens erg sterk zijn in argumentatie, is te danken aan het veldwerk van alle collega’s SCV. Het mag een mens dan ook niet verwonderen dat studenten pakweg een projectnaam verantwoorden ijzersterke argumenten. Zo gaven studenten BM hun project economie de welluidende naam India Jones mee. Hun motivatie luidde – en ik citeer: Wij willen de Indiase economie ontdekken zoals de ontdekkingsreiziger Indiana Jones de wereld in het verleden ontdekte, hierbij willen we dus zoveel mogelijk te weten te komen over de Indische economie.

Het Leven Zoals Het Is: Indiana Jones. Binnenkort op uw scherm.

7.6.06

Claudia Schiepers is "de Topmanager"

In een al bij al nog redelijk spannende finale kende het VT4-programma De Topmanager gisteravond zijn ontknoping. De Limburgse Claudia Schiepers haalde het uiteindelijk van de Genkse God Koen Thewissen. Even, heel even, leek het erop alsof Rob Heyvaert nog eens de leukerd zou gaan uithangen door tegen zijn rechterhand Luc Philippi in te gaan. Toen bedacht hij dat hij dat al eerder eens had gedaan - toen het nog mocht. Nu ging het er een stuk ernstiger aan toe. Logisch ook, als je 200000 euro wil gaan spenderen aan een van de twee mensen voor je, en als iedereen behalve Carolien (tja...) en de vervanger van Winanda hadden gezegd dat hij/zij Claudia zou aanwerven. Heyvaert speelde terecht op veilig. In the end moeten de centen toch renderen.

En voor de liefhebbers: Winanda Nuyttens, la Nuyttens voor de vrienden, is intussen getrouwd en zwanger. Tijdens haar zwangerschapsverlof zal de opvolging trouwens verzekerd zijn. Claudia heeft al laten weten dat ze gerust de rol van Winanda wil spelen in een tweede reeks van de Topmanager. "Al zal Winanda opvolgen wel moeilijk zijn, " zo geeft ze toe. Moeilijk is een understatement. Onmogelijk is hier op zijn plaats.

Overigens vind ik dat de VRT op de hype moet springen en een docusoap maken. Het Leven Zoals Het Is: De Topmanager. Kunnen we blijven lachen met Stedler en Waldorf (ofte Rob en Luc).

5.6.06

Rock voor Specials 2006

Dit zijn de artiesten die de Dries in Doornzele gaan plat spelen op 28 en 29 juni e.k.:

Woe 28/6
  • A Brand: is mij tot op heden zo goed als onbekend. Zeggen van zichzelf: "It's groovy. It's edgy".
  • Absynthe Minded: hiephiep hoera. Stond al lang op mijn verlanglijstje, het zal er dus (hopelijk) eindelijk van komen.
  • Arsenal: al jaren goed voor "chill out" en "worldbeat".
  • Gabriel Rios: op straffe van virtueel awoert-geroep, ik vind Gabriel Rios een klein beetje overroepen. Ik zal er mijn radio niet voor uitdraaien, maar voor mij verdient toch (nog) niet de bijna mytische status die deze Gentse Zuid-Amerikaan heeft.
  • Raymond van het Groenewoud: daar moet geen verdere uitleg bij; eens benieuwd of Sigrid meekomt.

Do 29/6

  • Janez Detd: punk rock van het nieuwe millennium. De lead zanger heeft - als ik het mij nog goed herinner - eens een prijs gewonnen omdat hij zo lief was (of zoiets).
  • Leki: Ze doet MTV, ze is de zus van de zangeres van "Pump up the jam" en ze kan naar het schijnt zelf ook behoorlijk zingen.
  • Gorki: Luc Devos speelt een thuismatch in Evergem. Dat kan dus niet misgaan.
  • Zornik: speelde hier twee jaar geleden de wei al plat en zal dit keer wellicht niet voor minder gaan.
  • Hooverphonic: Alex Callier zal wel weer zijn eigen arrogant Sint-Niklase zelf zijn, maar bon, muziek kunnen ze wel maken, die gasten.

(Bron: www.rockvoorspecials.be)

Labels:

2.6.06

Voorspelling

Mag ik de aandachtige lezer eens wijzen op de laatste paragraaf van deze post, in tempore non suspecto?
En wat merk ik op de officiële site van De Topmanager. Juist, Claudia en Koen spelen de finale. Zou ik dan toch mensenkennis hebben?

1.6.06

Teambuilding 2006

Zo gaat het in het leven: de ene dag loop je tussen de massa in Brussel, de volgende dag(en) ga je met je collega’s team builden in C.

Met zijn 18 trokken we naar het badplaatsje in het gelijktalige buitenland voor een verkwikkende tweedaagse. De bedoeling van al dat fraais: je collega’s eens op een ietwat andere manier leren kennen. Wat heb ik nu geleerd van mijn lieve collega’s?

  • De favoriete one-night-stand van sommige collega’s is toch nog een verrassing – ik ga hier niet in detail treden, maar zo blijkt V.M. een gegeerd object te zijn. Al hangt veel af van de foto, aldus de betrokkenen.
  • Andere collega’s (ook niet-teamleden) hebben een sportief verleden – je houdt het bijna niet voor mogelijk.
  • Nog andere mannelijke collega’s hebben zowaar stevige culinaire ervaring. Aan de afwas.
  • Digger is de naam van een kat. Kijk vooral eens naar betekenis 2 in dit woordenboek… Dat opent perspectieven. Ik ga mij kippen aanschaffen en die ook Digger noemen.
  • Over de sauna gingen we achteraf zedig zwijgen. Daar heeft verder intussen niemand nog zaken mee.
  • We ontdekten opvallende en verrassende gelijkenissen tussen collega’s. Eens benieuwd of foto’s nog andere opmerkelijke eventualiteiten aan het licht brengen.

En jij, lieve collega, wat heb jij geleerd?